Το ρόδι ένα φρούτο εντυπωσιακό με σχήμα μήλου, κοκκινόχρυση φλούδα και ένα κάλυκα στην κορυφή, θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας, ευημερίας, αφθονίας και γονιμότητας. Από τα αρχαία χρόνια έχει ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή του ανθρώπου και στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
Στην εποχή μας το ρόδι είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχε.
- Ο καρπός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, A και E, σίδηρο, κάλιο και έχει πολλές αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες.
- Η αντιοξειδωτική του δράση είναι 3 φορές ισχυρότερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσάγιού.
- Περιέχει φυτικές ίνες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Χρόνια ερευνών έδειξαν ότι ο χυμός του ροδιού προστατεύει από καρδιοαγγειακά νοσήματα, λόγω της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες.
- Σημαντική φαίνεται επίσης να είναι η δράση του ροδιού και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το ακτινίδιο είναι θάμνος του οποίου τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.
- Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
- Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.
- Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων.
- Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.